Returlotteriet
Heldig vinner av kr. 10.000,-
Denne gangen var det Odd Peder Foss som stakk av med kr. 10.000,-. Han forteller han skal bruke bevinsten til ekstra julegaver og har skylt og stappet kartonger siden barneskolen. Han er godt fornøyd og meddeler fornøyd at dette skal han fortsette med.
Siden 1997 har alle som skyller, bretter og stapper drikkekartonger samtidig deltatt i Returkartonglotteriet, som administreres av Grønt Punkt Norge. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner. Denne gangen var det Odd Peder Foss fra Trøgstad som vant 10 000 kroner.
Bruker 720 millioner drikkekartonger i året
Indre Østfold Renovasjon trakk ut den heldige vinneren blant alle kartongloddene som var kommet inn.
– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. De som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, som vi ser her, sier Aimée Eilertsen som er kommunikasjonssjef i Indre Østfold Renovasjon. - Vi ser en nedgang i antall stappede kartonger med navn på, så her er oppfordringen klar: skriv på navn og telefonnummer, så kan faktisk du bli nestemann til å vinne, oppfordrer Eilertsen.
I Norge forbruker vi om lag 714 millioner drikkekartonger hvert år, viser tall fra Grønt Punkt Norge. Det betyr at hver nordmann må kvitte seg med cirka 140 kartonger årlig. Omkring 70 prosent av befolkningen oppgir at de benytter seg av returordningene for gjenvinning av drikkekartonger. Og noen av disse følger eksempelet til Odd Peder og gjør kartongene om til lodd i Returkartonglotteriet, som i 2015 er i gang for 19. året.
Ekstra verdifullt materiale
Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk sorterer og leverer inn kartonger. Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartonger i Norge, og administrerende direktør Jaana Røine forteller at gjenvinning også er med på å senke avgiften som er lagt på emballasjen – noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld. Drikkekartonger er laget av såkalt jomfrulig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i omløp. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg, for eksempel som pizzakartong.