Lag egen jord til blomsterbed og kjøkkenhage
Med hjemmekompostering kan du redusere avfallet ditt med 50-100 kilo per år! Samtidig får du næringsrik jord til å dyrke egne grønnsaker, blomster og planter.
Veldig mye av søpla vår er mat- og hageavfall, og kompostering er en utmerket måte å slanke restavfallet på. Det er mange grunner til at du bør kompostere mat- og hageavfallet ditt. Hjemmekompostering er en svært god måte å ta vare på det organiske avfallet. Kompostjorden du lager selv er den beste næringen du kan gi plantene i hagen din. Den er så næringsrik at du ikke lenger behøver å kjøpe gjødsel.
Perfekt for barnefamilier
La barna bli med på kompostering! Å se hvordan matavfallet omdannes til kompost er fascinerende både for store og små. De lærer om økosystemer og om å være mer miljøvennlig på skolen, så hvorfor ikke se dette i praksis? I kaldkomposten kan dere grave etter meitemark dere kan ta med på fisketur. I jorden kan dere dyrke grønnsaker, plante blomster, bærbusker og epletrær. Kanskje barna kan få hvert sitt tre som de kan ta vare på. Det er moro og lærerikt for barna å se hvordan naturens syklus fungerer. Det gjør kanskje at de setter mer pris på maten de får, trærne de klatrer i og jorda de leker på?
Varm- eller kaldkompost?
Man skiller mellom to kompostmetoder; varmkompost og kaldkompost. Matavfall bør kun komposteres i varmkompost. Den kan holde varmen gjennom vinteren og er sikker mot eventuelle besøk fra mus og rotter. Ønsker du derimot å kompostere hageavfall, kan du ha en kaldkompost i en haug eller en åpen binge i hagen. Kaldkompost bruker lenger tid på å brytes ned enn varmkompost. Det kan ta opp mot to år, avhengig av hva du komposterer.
Kompost på liten plass
Du behøver ikke stor hage for å begynne med kompostering. Det finnes luktfri kompostering du kan ha under kjøkkenbenken hjemme. Den omdanner alt matavfall til næringsrik jord og gjødsel på få uker. Jorda kan du bruke til å dyrke dine egne tomatplanter på balkongen eller til urteplanter i vindusposten. Dersom du ønsker å prøve deg før du bestemmer deg for å kjøpe fullt sett, kan du også gjøre mye av det samme med en vanlig bøtte. Husk bare at lokket må sitte tett. Du finner mer informasjon om dette på bokashinorge.no. Her kan du også bestille alt du trenger for å komme i gang med kompostering under vasken.
Kaldkompost til hageavfall
Når våren kommer skal hagen kanskje ryddes opp i. En kaldkompost kan brukes til hageavfall, og her kan du også ettermodne varmkomposten. Til kaldkompost behøver du ikke kjøpe beholdere, du kan snekre en selv, eller bare finne et skyggefullt sted i hagen der du kan lage en haug. Gress, løv og døde planter kan gjøres om til jord i din egen hage, og du slipper å stappe søppelsekker fulle, stappe barna i bilen og sitte i kø inn på gjenvinningsanlegget mens vårsolen presser seg gjennom bilvinduene.
Kjøp rimelig og god kompostjord om du ikke vil gjøre jobben selv
Å velge kompostjord når du skal plante og dyrke noe, er bra for miljøet. Den vanlige torvbaserte jorda som selges på hagesentre, består nemlig stort sett av torv som graves ut fra myrer. Det gir store klimagassutslipp og ødelegger de norske myrene. I tillegg trues flere insekts- og plantearter som hører til på myrene. Heldigvis kan du kjøpe kompostjord, som er et miljøvennlig alternativ til torvbaserte jordprodukter, om du ikke vil kompostere selv. På kompostportalen.no finner du en oversikt over hvor du kan kjøpe rimelig og god kompostjord fra et avfalls- eller gjenvinningsanlegg nære deg. Flere kjeder har nå også begynt å selge torvfri blomsterjord, som Plantasjen, Europris og Clas Ohlson.
GENERELT OM KOMPOSTERING
Hvorfor: |
|
|
|
|
|
|
Hvordan |
Dette trenger du: |
|
|
|
|
|
Miljøgevinst: Med hjemmekompostering kan du redusere avfallsmengden med 50-100 kilo per person per år og kan sitte igjen med 30-40 kilo flott kompost. I tillegg reduserer vi miljøbelastningen ved å unngå transport av avfallet, og transport og innpakning av jord du ellers ville kjøpt.
Vanskelighetsgrad: Lett. Det trenger ikke mye utstyr for å komme i gang Det skjer mye på få uker, og mye av jobben gjør seg selv.