Sortering ga 10 000 kroner
Drikkekartonger kan være god butikk. I alle fall har det vært det for Renate Johansen som får 10.000 kroner for flott innsats for miljøet og som gevinst i Returkartonglotteriet til Grønt Punkt Norge AS.Renate sto det på kartongkubben som ble trukket ut som vinner blant tusenvis av andre kartongkubber hos Indre Østfold Renovasjon den 13. august.
”Hvert år trekkes det på landsbasis ut 120 premier på 10.000 kroner og 4 premier på 100.000 kroner – til sammen 1,6 millioner kroner i Returkartonglotteriet ”, forteller Wenche Nielsen ved Indre Østfold Renovasjon. ”Jubelen står i taket hos oss hver gang det er en av våre abonnenter som blir trukket ut”.
Siden innsamlingsordningen for drikkekartong startet for 17 år siden har mange nordmenn gjort en viktig innsats for miljøet. I Norge forbruker vi over to millioner drikkekartonger daglig og i 2009 ble over halvparten av alle drikkekartonger levert til gjenvinning.
Når drikkekartong leveres til gjenvinning reduseres i tillegg miljøavgiften på engangs drikkevareemballasje. Dette er en reduksjon som kommer forbrukerne til gode.
Dette er Returkartonglotteriet
- Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag etc.
- Hvert år deles det ut premier for tilsammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier à kr. 10.000 og 4 premier à kr. 100.000.
- Seks tomme og skyldte drikkekartonger brettes ned i en åpen drikkekartong. Dette utgjør en ”kubbe”. Korker og lokk kan godt henge utenfor. For skolemelkskartonger gjelder fire tomme kartonger i den femte.
- Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på ”kubben” og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd.
- Kubber trekkes på 86 forskjellige trekkesteder, spredd over hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene går videre til nasjonal trekning.
Dette er drikkekartong
- Engangsemballasje for flytende varer som melk, juice og drikkeyoghurt, samt kartonger for sauser, puddinger, flytende skylle- og vaskemidler og lignende.
- Kartongene gjenvinnes og blir til nytt papir på følgende måte: Først presses de til baller og selges til papirfabrikker. Der blir kartongene kvernet opp og tilsatt vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier.
- Dette papiret brukes bl.a. til nye kartonger og teknisk papir.
Dette er Returkartong - ordningen
- Materialselskapet Norsk Returkartong AS ble etablert i 1994 av produsenter, pakkere og fyllere av drikkekartong for å ta medansvar i avfallsproblematikken. Grønt Punkt Norge AS er et non-profit selskap som sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, metall-, og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp. I tillegg drifter Grønt Punkt Norge AS innsamling og gjenvinning av plastemballasje, emballasjekartong og drikkekartong på vegne av Plastretur AS og Norsk Returkartong AS.
- Innsamlingsmålet for drikkekartonger er så høy gjenvinningsgrad som mulig for på denne måten å redusere miljøavgiften. Alle kartonger er ilagt en miljøavgift på kr. 1.26 pr. kartong. Miljøavgiften beregnes ut fra godkjent returandel på drikkekartonger. Med andre ord - jo mer som samles inn, desto lavere blir miljøavgiften. Skolemelkskartonger beregnes separat og godkjent returandel for 2010/2011 er 93 %, dvs. at miljøavgiften er redusert til 9 øre pr. skolemelkskartong. For alle andre drikkekartonger er returandelen satt til 83 %, dvs. at miljøavgiften nå er ca. 21 øre. Med andre ord: Det hjelper å levere inn kartonger! Hvis 95 % av alle drikkekartonger samles inn, faller miljøavgiften i sin helhet bort.
- Virksomheten finansieres gjennom en frivillig medlemsordning. Vareprodusenter og importører som bruker kartong som emballasje, betaler et vederlag for hver kartong de sender ut på markedet. Virksomheten drives på non-profit basis.
- For mer informasjon om Returkartong-ordningen spesielt og returordningene i de enkelte kommunene generelt, gå inn på www.grontpunkt.no eller www.sortere.no